
Da jeg begynte på linja for elektro og datateknologi på videregående, var ikke energimontøryrket noe jeg egentlig hadde hørt om. På skolen lærer man først og fremst hvordan man blir elektrikerlærling, men allerede seks måneder inn i det første året skjønte jeg at elektrikeryrket ikke var for meg. Småelektronikk og trekking og banking av kabler var bare ikke noe jeg kunne se for meg å jobbe med i lengden.
Derfor begynte jeg å vurdere de forskjellige veiene videre i studiet, og tenkte at noe innen automatisering kunne være gøy. Rundt den samme tiden fikk vi tilfeldigvis besøk av en prosjektleder og en energimontørlærling fra Nettpartner på skolen, som kom for å snakke om jobben som energimontør.
Ikke bare var de veldig kule typer, men det de fortalte om deres arbeidsdag som energimontører var også veldig tøft.
Les også: Slik tar Nettpartner fagutvikling for erfarne energimontører på alvor
Det å kunne bidra til at ikke bare én bolig får strøm, men at et helt nabolag eller en by er strømforsynt, var veldig tiltrekkende og virket hakket mer givende, rett og slett.
Allerede samme dag ringte både jeg og en medelev derfor til Reidar Skjersåker, avdelingsleder i Nettpartner Viken Vest, og spurte om det var mulig å få utplassering der. Svaret var heldigvis ja, og praksisplassen min ble til en lærlingplass i august 2020.
Jobbintervju som energimontørlærling
Selv om jeg hadde hatt praksisplass i Nettpartner, måtte jeg selvsagt gjennom et jobbintervju for å bli lærling – akkurat som alle andre energimontører og lærlinger som ikke hadde hatt praksisplass her.
En veldig bra ting med intervjuet, og måten du blir tatt imot og opplært her, er at du få begynne på scratch. Mange kan jo gå ut av videregående uten å egentlig vite så mye om dette yrket. Men så lenge du er motivert for å jobbe, lære og utvikle deg, så blir du ikke dømt for hva du har lært (eller ikke lært) på videregående. Derfor var selve intervjuet en beroligende samtale – fri for stress, og uten for mye faglig utprøving. De var mer opptatt av å bli bedre kjent med meg som person, og sørge for at jeg var motivert for å lære og for å jobbe.
Les også: Et godt studievalg: En lang og god karriere som energimontør
Beste type arbeidsoppgaver som energimontørlærling
Selv syns jeg det er aller gøyest er å jobbe med høyspente kabler. Være seg om det er for å mate en nettstasjon eller en linje. Eller for å få strømmen på igjen i et mørklagt nabolag. Jobben vår føles ekstra viktig, når vi kan slå lyset på.
Men energimontører er selvsagt ikke like, og vi har en bred gruppe og et stort kompetansemiljø som arbeider innen alt fra bane, høyde og tunell, til krafttransformatorer og utslippsfrie byggeplasser. Du kan jobbe i nærheten av der du bor, eller du kan være reisende montør.
I høysesong er jeg med på montering av og arbeid på de største krafttransformatorene vi har i Norge. Dette er det bare en håndfull mennesker som har kunnskapen til å drive med i dag, så takket være et godt kompetansemiljø får man utviklet seg innen mye her i Nettpartner.
Og husk at hvis du elsker å klatre i høyden, så får du muligheten til det – men det er heller ingen som tvinger deg til å klatre opp en mast hvis du er usikker eller har høydeskrekk – vi trenger folk både i høyden og på bakken.