Når er beste tidspunkt for å bestille byggestrøm, hva koster egentlig byggestrøm og hvor mye kraft kan du forvente at byggeprosjektet ditt trenger? Vi går igjennom tre aspekter som er spesielt nyttig for deg å vite før du bestiller byggestrøm.
Når du skal bygge hytte eller bolig, eller utføre større renoveringer, trenger du en byggestrømskasse på eller ved byggeplassen. Byggestrømmen fungerer da som prosjektets midlertidige strømkilde, og sørger for tilstrekkelig strømforsyning til blant annet utstyr, maskiner, belysning, tørking og oppvarming.
Kanskje er du fortsatt i planleggingsfasen, og ønsker å vite mer om hvordan byggestrøm fungerer? Eller kanskje har en byggmester eller snekker instruert deg om å bestille byggestrøm til en angitt dato? Uansett er det spesielt tre ting det er spesielt nyttig for deg å vite før du bestiller, som vi vil forklare i denne artikkelen.
Lurer du på hvor lang tid i forveien av byggeprosjektet du bør bestille byggestrøm?
Det korte svaret er minst fem dager i forveien. Det noe lengre – men også korrekte svaret – er at det kommer an på tilstanden på og rundt anleggsadressen. For selv om byggestrømskassen kan leveres til deg innen fem virkedager, betyr ikke det at plassering og tilkoblingspunkt er klart. Eller at det er strøm tilgjengelig i området.
Som leverandør og utleier av byggestrøm har vi innsyn i strømkart med slik informasjon. Derfor kan det være lurt å legge inn en bestillingsforespørsel på byggestrøm allerede i prosjektets planleggingsfase, eller så fort dere har bestemt oppstartsdato. Da vil vi utforske mulighetene i området nøye før oppdraget bekreftes – for å kunne anbefale best mulig løsning for deg.
Byggestrømskassen bør bestilles*:
Selv om strømpriser svinger, og forbruk varierer, er det enkelt å få et visst oversiktsbilde på hvor mye det kan komme til å koste å leie byggestrøm til byggeprosjektet ditt.
Kostnaden for byggestrøm er i hovedsak basert på tre utgifter:
La oss eksemplifisere dette ved å sette opp et budsjett** for et tiltenkt prosjekt, hvor en byggestrømskasse på 32A benyttes i ett år:
Les også: Hva koster byggestrømmen i et bolig-, boligfelt- eller hytteprosjekt?
Hvilken strømstyrke (ampere) og hvor høy spenning (volt) du trenger til byggeprosjektet ditt, avhenger av størrelsen på bygget, og i hvilket område det er plassert. Volt er faktisk ikke et aktivt valg du kan ta, fordi byggestrømskassen må ha samme volt som tilkoblingspunktet ved byggeplassen. Uansett om det er 230V eller 400V.
Ampere avgjør hvilken kraft og kapasitet byggestrømskassen har, og kommer vanligvis i 32A, 63A eller over 125A.
I utgangspunktet utgjør valget mellom 32A og 63A en forskjell på cirka tre kroner + mva per dag i leieavgifter. Hvis du vipper mellom disse to, er det ofte økonomisk smart å gå for 63A med en gang.
Les også: Hvordan kartlegges byggeprosjektets strømforsyningsbehov?
Selve strømforbruket påvirkes av årstid, utstyret som benyttes, samt tørking og oppvarming. Strømprisene svinger mest når det er kaldt og vått ute, og øker behovet for tørking og oppvarming, som bør skje stabilt gjennom hele døgnet.
Det er derfor lurt å være bevisst på svingningene i spotpris og nettleie, og tilpasse forbruket deretter. I praksis betyr det at det lønner seg å bruke mer byggestrøm når prisene er lave, som oftest om kvelden, og heller minske forbruket når prisene stiger.
Selv om du ikke kan gjøre noe med byggetidspunktet – enkelte byggeprosjekter må rett og slett utføres om høsten og vinteren – er det lurt å ha det i mente, slik at du får et realistisk bilde av kostnadsdrivere i byggebudsjettet.
*Basert på Nettpartners leveringstid.
**Priser basert på Nettpartners utleiepriser ved publisering av denne artikkelen.
Byggestrøm er midlertidig strømforsyning som brukes på byggeplasser for å drifte utstyr og maskiner under byggeprosjekter.
Du bør vurdere leverandørens erfaring, pålitelighet, og evne til å levere tilstrekkelig kapasitet til byggeprosjektet.
Kostnadene inkluderer installasjon, leie av utstyr, strømforbruk og eventuelle vedlikeholdskostnader, som kan variere avhengig av prosjektets størrelse og varighet.
Å ha en oversikt over kostnadene hjelper med å sikre budsjettkontroll og planlegge økonomien i byggeprosjektet mer nøyaktig.
Du kan redusere kostnadene ved å planlegge effektivt, velge riktig leverandør, og optimalisere strømforbruket.