Byggestrøm til hytte, enebolig, tomannsbolig, oppussing og boligutvikling

Når er beste tidspunkt for å bestille byggestrøm, hva koster egentlig byggestrøm og hvor mye kraft kan du forvente at byggeprosjektet ditt trenger? Vi går igjennom tre aspekter som er spesielt nyttig for deg å vite før du bestiller byggestrøm.

Når du skal bygge hytte eller bolig, eller utføre større renoveringer, trenger du en byggestrømskasse på eller ved byggeplassen. Byggestrømmen fungerer da som prosjektets midlertidige strømkilde, og sørger for tilstrekkelig strømforsyning til blant annet utstyr, maskiner, belysning, tørking og oppvarming.

Kanskje er du fortsatt i planleggingsfasen, og ønsker å vite mer om hvordan byggestrøm fungerer? Eller kanskje har en byggmester eller snekker instruert deg om å bestille byggestrøm til en angitt dato? Uansett er det spesielt tre ting det er spesielt nyttig for deg å vite før du bestiller, som vi vil forklare i denne artikkelen.

Bestill byggestrøm »

1. Når bør byggestrøm bestilles?

Lurer du på hvor lang tid i forveien av byggeprosjektet du bør bestille byggestrøm?

Det korte svaret er minst fem dager i forveien. Det noe lengre – men også korrekte svaret – er at det kommer an på tilstanden på og rundt anleggsadressen. For selv om byggestrømskassen kan leveres til deg innen fem virkedager, betyr ikke det at plassering og tilkoblingspunkt er klart. Eller at det er strøm tilgjengelig i området.

Som leverandør og utleier av byggestrøm har vi innsyn i strømkart med slik informasjon. Derfor kan det være lurt å legge inn en bestillingsforespørsel på byggestrøm allerede i prosjektets planleggingsfase, eller så fort dere har bestemt oppstartsdato. Da vil vi utforske mulighetene i området nøye før oppdraget bekreftes – for å kunne anbefale best mulig løsning for deg.

Byggestrømskassen bør bestilles*:

 • Senest fem dager i forveien, dersom det er strøm ved anleggsadressen, forutsatt 32A og 63A. Utover 63A – beregn åtte uker. Hasteleveringer er ofte mulig mot et tillegg i prisen.*
 • Cirka åtte uker i forveien hvis det ikke er tilgang til strøm på anleggsadressen per i dag, men permanent strøm skal bestilles/er akkurat bestilt.*

Last ned sjekkliste for byggestrøm »

2. Hvor mye koster det å leie byggestrøm?

Selv om strømpriser svinger, og forbruk varierer, er det enkelt å få et visst oversiktsbilde på hvor mye det kan komme til å koste å leie byggestrøm til byggeprosjektet ditt.

Kostnaden for byggestrøm er i hovedsak basert på tre utgifter:

 1. Til- og frakoblingspris (ofte kalt etableringspris) – bør også inkludere kostnader for transport og klarstilling.
 2. Leie – dagsprisen for leie av byggestrømskassen ganget med antall dager på byggeplassen.
 3. Kraft og nettleie – kostnaden for selve strømmen og forbruket.

La oss eksemplifisere dette ved å sette opp et budsjett** for et tiltenkt prosjekt, hvor en byggestrømskasse på 32A benyttes i ett år:

 • Til- og frakobling av byggestrømskassen: 5 300 kr + mva.
 • Døgnleie: 24 kr + mva x 365 dager: 8 760 kr + mva.
 • Strømforbruk: 500 – 1 000kWh per måned i byggeperioden.
 • Strømkostnad per år hvis snittpris på 1,50 kr/kWh: 7 500 – 15 000 kr + mva.
 • Nettleie hvis snittpris per døgn: 12 kr + mva x 365 dager = 4 380 kr + mva.
 • Beregnet kostnad for byggestrøm i ett år: 25 940 – 33 440 + mva.
 
Det er viktig å ta i betraktning at byggestrøm alltid er unntatt strømstøtte, og at strømkostnadene kan se annerledes ut grunnet varierende spotpris og økt nettleie på dagtid. I tillegg er både spotprisene og forbruket som regel vesentlig høyere om vinteren.
 
Derfor bør det budsjetteres for en noe høyere utgiftspost til byggestrøm i byggeprosjekter som starter om høsten eller vinteren, tilsvarende strømkostnadene vist i eksemplet over. Nettpartner legger frem et mer nøyaktig estimat når spotpris for den aktuelle byggeperioden er tilgjengelig.

Les også: Hva koster byggestrømmen i et bolig-, boligfelt- eller hytteprosjekt?

3. Hvor mye strøm bruker jeg i løpet av et byggeprosjekt?

totalrenovering hus byggestrøm

Hvilken strømstyrke (ampere) og hvor høy spenning (volt) du trenger til byggeprosjektet ditt, avhenger av størrelsen på bygget, og i hvilket område det er plassert. Volt er faktisk ikke et aktivt valg du kan ta, fordi byggestrømskassen må ha samme volt som tilkoblingspunktet ved byggeplassen. Uansett om det er 230V eller 400V.

Ampere avgjør hvilken kraft og kapasitet byggestrømskassen har, og kommer vanligvis i 32A, 63A eller over 125A.

 • 32A er vanligvis nok i byggestrømskasser til bygging av hytte og enebolig.
 • 63A er vanligvis nok i byggestrømskasser til bygging av tomannsbolig eller ved ekstreme behov for oppvarming og tørking.
 • 125A er kun til større byggeplasser som leilighetskomplekser eller utbygging av 20 boenheter på ett område. Ved sistnevnte kan 2 x 63A vurderes.

I utgangspunktet utgjør valget mellom 32A og 63A en forskjell på cirka tre kroner + mva per dag i leieavgifter. Hvis du vipper mellom disse to, er det ofte økonomisk smart å gå for 63A med en gang.

Les også: Hvordan kartlegges byggeprosjektets strømforsyningsbehov?

Selve strømforbruket påvirkes av årstid, utstyret som benyttes, samt tørking og oppvarming. Strømprisene svinger mest når det er kaldt og vått ute, og øker behovet for tørking og oppvarming, som bør skje stabilt gjennom hele døgnet.

Det er derfor lurt å være bevisst på svingningene i spotpris og nettleie, og tilpasse forbruket deretter. I praksis betyr det at det lønner seg å bruke mer byggestrøm når prisene er lave, som oftest om kvelden, og heller minske forbruket når prisene stiger. 

Selv om du ikke kan gjøre noe med byggetidspunktet – enkelte byggeprosjekter må rett og slett utføres om høsten og vinteren – er det lurt å ha det i mente, slik at du får et realistisk bilde av kostnadsdrivere i byggebudsjettet.

Hvor mye byggestrøm trenger jeg?

*Basert på Nettpartners leveringstid.

**Priser basert på Nettpartners utleiepriser ved publisering av denne artikkelen.