
Selv om strømprisene svinger og forbruket varierer, er det relativt enkelt å få en viss oversikt over hvor mye det vil koste å leie byggestrøm til et byggeprosjekt. Vi gir deg også noen tips til hvordan du kan effektivisere strømbruken.
Fra et rent kostnadsperspektiv er det antall dager og mengden strømforbruk som styrer utgiftsposten for byggestrøm. Hvis du vet omtrent hvor mange dager du trenger byggestrømkassen, er det forholdsvis enkelt å sette opp et budsjett.
Fire faktorer påvirker byggestrømprisen
Pris på byggestrøm og leieprisen for byggestrømskap til hele byggeprosjektet avhenger primært av fire variabler:
- Til- og frakoblingspris (etableringspris), inkludert transport og klarstilling
- Dagsprisen for å leie byggestrømkassen x antall dager på byggeplassen
- Kraft og nettleie – kostnaden for selve strømmen og forbruket
- Strømforbruk
Ekstrautgifter kan forekomme og vokse seg store, særlig dersom byggestrømmen skal etableres uten permanent strøm i nærheten. Derfor er det viktig å kontakte en byggestrømsleverandør så tidlig som mulig i prosjektet for å avklare kostnadseffektive muligheter for byggestrøm.
Les også: Enkle grep for å redusere byggestrømforbruket
Eksempel på budsjett og utgifter til byggestrøm
For å illustrere hvor mye byggestrøm kan koste har vi satt opp et budsjett* for et tiltenkt byggeprosjekt, der én byggestrømkasse på 32A benyttes i seks måneder:
- Til- og frakobling av byggestrømkassen: 5 300 kr + mva.
- Kasseleie: 27 kr + mva. x 182,5 dager: 4 927,50 kr + mva.
- Strømforbruk: 500 – 1 000 kWh per måned i byggeperioden.
- Strømkostnad for byggeperioden hvis snittpris på 1,15 kr/kWh: 3 450 – 6 900 kr + mva.
- Nettleie hvis snittpris per døgn: 20 kr + mva. x 182,5 dager: 3 650 kr + mva.
- Beregnet kostnad for byggestrøm i 6 måneder: 17 327,50 – 20 777,50 + mva.
Varierende utgifter basert på bruksmønster og årstid
Strømforbruket påvirkes av utstyret som benyttes samt behovet for tørking og oppvarming. Et hus som blir svært vått i byggeperioden, kan kreve enorm effekt for tørking.
Kan det koste litt mer med byggestrøm om vinteren? Absolutt – akkurat som i vanlige hus og bygg. Oppbevaring av verktøy og utstyr på byggeplassen som ikke tåler lave temperaturer krever mer byggestrøm til oppvarming.
Fordi strømforbruket og -kostnadene blir høyere om høsten og vinteren, bør byggeprosjekter som starter rundt denne tiden også ha en noe større utgiftspost til byggestrøm.
La oss ikke glemme at alle som jobber på byggeplassen, være seg tømrer eller murer, fortjener et egnet og eget sted å varme seg opp om vinteren eller kjøle seg ned om sommeren. Derfor er det ekstra viktig å være bevisst på øvrig forbruk og hvilke oppgaver og utstyr som krever mest effekt.
Les også: 3 ting du bør vite om byggestrøm før du bestiller
Effektstyring og effektiv oppvarming i byggeprosjektet
Helt til slutt vil jeg tipse om muligheten for effektstyring og effektiv oppvarming. Selv om effektstyring ofte brukes på store byggeplasser for å unngå store effekttopper, kan også mindre byggeprosjekter ha god nytte av dette.
Energi- og effektstyring kan utføres forholdsvis enkelt ved å fordele strømmen til riktig tid og sted på byggeplassen. Dette kan løses ved å benytte tradisjonelle tidtakere eller sette opp en timeplan for manuell justering av effektslukere. Det blir stadig vanligere å benytte smartteknologi, slik at du både automatisk og manuelt kan styre og overvåke byggestrømforbruket fra en app eller programvare.
Når det gjelder oppvarming og tørking så kan dette effektiviseres ved bruk av varmepumper. Gjennomsnittlig strømforbruk til tørking av bygg i byggeperioden ligger på 200 W per m2, så det er store muligheter for besparelser her. Som kjent bruker varmepumper mellom en tredjedel og halvparten så mye elektrisitet som panelovner.
Bestill byggestrøm HER.
*Priser basert på Nettpartners utleiepriser ved publisering
Ofte stilte spørsmål om byggestrøm
1. Hva er byggestrøm?
Byggestrøm er midlertidig strømforsyning som brukes på byggeplasser for å drifte utstyr og maskiner under byggeprosjekter.
2. Hva bør jeg tenke over når jeg skal velge leverandør av byggestrøm?
Man bør vurdere leverandørens erfaring, pålitelighet, og evne til å levere tilstrekkelig kapasitet til byggeprosjektet.
3. Hva påvirker kostnadene for byggestrøm?
Kostnadene inkluderer installasjon, leie av utstyr, strømforbruk og eventuelle vedlikeholdskostnader. som kan variere avhengig av prosjektets størrelse og varighet.
4. Hvorfor er det viktig å ha en oversikt over byggestrømkostnadene i et byggeprosjekt?
Å ha en oversikt over kostnadene hjelper med å sikre budsjettkontroll og planlegge økonomien i byggeprosjektet mer nøyaktig. Kostnaden påvirkes av faktorer som prosjektets størrelse, varighet, strømforbruk, og hvilken type utstyr som trengs.
5. Hvordan kan jeg redusere kostnadene for byggestrøm?
Du kan redusere kostnadene ved å planlegge effektivt, velge riktig leverandør, og optimalisere strømforbruket.