Effektbehovet for å drifte en utslippsfri byggeplass kan være større enn mange byggherrer er klare over. Kommer du for sent i gang, skapes en dominoeffekt der alle andre prosesser blir forsinket. Men, det er nokså enkelt å få nok effekt på en elektrisk byggeplass og overgangen bidrar i tillegg til å gjøre byggeprosjektet mer kostnadseffektivt. Vinn-vinn for miljøet, tidslinja og for budsjettet!
Fremover vil det ikke være et valg å gå over til utslippsfrie byggeplasser eller ei. I Oslo fases også fossilfrie byggeplasser ut, og kommunens bygg- og anleggsnæring skal være utslippsfritt innen 2025. Resten av landet følger etter.
For å slippe å møte på overraskelser som forsinkelser, ekstrautgifter og hodebry dersom effektbehovet øker underveis i prosessen, er det fordelaktig å sette seg godt inn i hvordan en elektrifisert byggeplass fungerer først. Vi kan dele prosessen inn i tre ulike faser:
Et godt stykke forarbeid må ligge i grunn for å beregne hva slags strømforsyning byggeprosjektet krever og hvor store mengder det er snakk om. Første fase i ethvert utslippsfritt byggeprosjekt er derfor planleggingsfasen, eller prosjekteringsfasen om du vil.
Begynnelsen av prosjektet går ut på å kartlegge effektbehovet på byggeplassen. Ifølge Miljødirektoratet må man tilpasse effektbehovet ved å legge nødvendige kabler, montere transformatorstasjoner og annet nødvendig utstyr. Det er essensielt at dette skjer så fort utbygger har fått klarsignal og før selve byggeprosjektet starter.
På en elektrisk byggeplass kan det være behov for lavspent- eller høyspentanlegg, eller batteriteknologi. Da er det viktig å avtale en god løsning i forkant, slik at strømforsyningen blir mest mulig effektiv. Som en erfaren elkraftentreprenør kan vi i Nettpartner hjelpe til med å prosjektere riktige dimensjoner for anlegget i den tidsperioden det er behov for provisorisk strøm til området, i tillegg til å utføre selve montasjen.
En slik prosjektering tidlig i prosjektet er kritisk for å avklare tilstrekkelig effekt fra nettselskapene. De lokale nettselskapene har stort sett mer enn god nok kapasitet i sentrale strøk. Det kan allikevel være verdt å merke seg at det gjeldende nettselskapet må først godkjenne en konsesjonssøknad, som typisk har en behandlingstid på minst 2 måneder. I Nettpartner har vi god dialog med flere nettselskaper på landsbasis og har mulighet til å assistere i denne prosessen.
Så, ikke glem bort eller utsett planlegging av strømforsyningen – prioriter den. Jo tidligere du begynner, jo smidigere blir arbeidsprosessen. Godt forarbeid vil bidra til å effektivisere arbeidet enormt og gjøre den elektriske byggeplassen mer lønnsom å drifte.
Les også: Fra fossilfri til utslippsfri bygg- og anleggsplass innen 2025 – er du klar?
Neste steg være å sette i gang rigging av utstyr til strømforsyning. Gjennomføringsfasen innebærer at byggherre jobber tett med de valgte entreprenørene slik at man får levert riktig effekt til riktig tid og kan gjøre eventuelle justeringer ut ifra fremdriftsplanen. Utstyret må altså tilpasses fleksibiliteten man trenger for å drifte den elektriske byggeplassen.
Avhengig av bruksmønster, og gjerne i større byggeprosjekter, deles gjennomføringsfasen inn i tre perioder:
Les også: Hvordan kartlegges byggeprosjektets strømforsyningsbehov?
Mot slutten av prosjektet bør man prioritere å fase ut provisorisk strøm til permanent strøm. Jo tidligere man faser ut provisorisk strøm, jo mer kostnadsbesparende blir det for utbygger. Husk at dersom dere kobler dere av for tidlig, risikerer dere å måtte ty til fossile løsninger for nok effekt i den avsluttende fasen.
Når permanent transformator er på plass og byggets tekniske rom er tilkoblet, er det mulig å gå over til permanent strøm. Dette er noe som kan og bør avklares allerede i planleggingsfasen.
Les også: Provisorisk strøm på byggeplassen – hva slags installasjon trenger du?
For å sørge for effektivitet på fremtidige elektriske og utslippsfrie byggeplasser må man altså huske på tre ting: