Dette er avdelingen som sørger for beredskap på fibernettverket

Mens millioner av folk i det ganske land fikk pålagt hjemmekontor under første lockdown, gikk tusenvis av kvinner og menn på jobb for å sørge for at Norge gikk rundt. Og av de som fikk dispensasjon for å jobbe, og tillatelse fra kommunelegen for å reise ut av fylket for å holde hjulene gående, var blant annet fiber- og bredbåndsavdelingen til Nettpartner i Møre og Romsdal.

Nettverkstilkobling og telekommunikasjon har alltid vært kritisk, men under koronapandemien ble behovet utvilsomt tydeligere. Landet ble nærmest heldigitalt over natten, og «alt» skulle utføres over nett – hvorpå mye styres via fiberteknologi.

Men selv om landet stoppet opp, så stoppet ikke dét trær fra å falle i skogen, eller ras fra å gå på fjellet, og rive med seg eller skade fibernettverket.

Nettpartner leverer tjenester innen utbygging og vedlikehold av alle typer bredbåndsnett, og jobber innen mange fagområder; alt fra fiber-to-the-home (FTTH), feilsøking, prosjektering og prosjektering til graving, kanalkabel, skjøting, fiberfremføring og terminering av bredbåndsnett samt blåsing av fiberkabel.

Vår spesialkompetanse ligger i tillegg på fibernettets motorvei; nemlig det som går over fjordspenn og fjellspenn. Fiber som må spinnes eller fikses på vinteren med helikopter, eller midt i sommerferien langs lakseelva. Uansett om det er beredskap for å utbedre feil, eller planlagt utbygging av fiber- og bredbåndsnettet.

Last ned gratis e-bok: HMS-nøkkeltall og praktiske eksempler på HMS som  beskrivende prisposter i energibransjen »

Bred erfaring og kompetanse innen fiber på kraftlinjer

Med et aldersspenn på 30 til 60 år, har fiber- og bredbåndsavdelingen i Nettpartner en variert bakgrunn. Her er det en kombinasjon av energimontører, telekommontører, erfarne ledere for sikkerhet, og mannskap med fagbrev innen maskin og mekanisk. Men én ting har de til felles; de er særdeles dedikerte til jobben sin.

Dette er derfor en sammensveiset gjeng som jobber tett sammen for å løse intrikate fiber- og bredbåndsoppgaver for kunder i ramme- og beredskapsavtaler, slik som Statnett og Global Connect med tilhørende nettselskaper rundt om i hele Norge.

Fiber og bredbånd - beredskap - Nettpartner– Man blir jo sammensveiset når man jobber så tett sammen som vi gjør, reiser landet rundt sammen på fiberoppdrag og får muligheten til å utvikle faget i fellesskap, sier Harald Johnny Fedje, anleggsleder i fiber- og bredbåndsavdelingen.

Og det er ingen enkel jobb gutta utfører, og heller ikke noe mange andre i landet gjør. Vi snakker ekstremjobbing i høyden og ulendt terreng. Det er sjelden de kjører bil inn til lokasjon, og mannskapet arbeider ofte med bistand fra helikopter.

I tillegg er avdelingen den eneste som er sertifiserte innen SkyWrap i Norge, og er alltid tidlig ute med kompetanseheving.

Beredskap på fiber- og bredbånd

Med spesialutstyr tilgjengelig fra eget logistikk- og utleiesenter i Molde, kan reisegruppen rykke ut på beredskapsoppdrag og være on-site, hvor enn det er i landet, innen 48 timer fra oppdraget er mottatt.

Beredskapsoppdrag består typisk i å reparere kritisk infrastruktur på fibernettet. Da er det gjerne et tre som har felt en fiberkabel, eller et lynnedslag som har forårsaket brudd på linja. Og rett som det er; et jaktgevær som har skutt i helt feil hold. 

Når det rykkes ut for å utbedre feil på en fiberlinje, er det naturligvis kritisk å få utbedret feilen så snart som mulig. Derfor jobber noen oppe i toppen på linja, mens andre jobber på og i bakken. En fiberkabel legges i trasé for å midlertidig erstatte den som er skadet på kraftlinjen, og en ny kabel skjøtes inn i begge endene.

Prosjektering og rådgivning ved beredskap, vedlikehold og utvikling av fibernettet

 For mange nettselskaper kan det være problematisk å komme frem med fiber, grunnet terrenget.

Lang erfaring og god forståelse av terreng kommer derfor godt med når fibernettet skal utvikles. Da studeres kart og kryssing av eiendommer grundig, for å unngå grunneierproblematikk og for å utføre god prosjektering og rådgivning for fibernetteiere.

Det samme gjelder når en høyspentlinje skal tas ned flere kilometer, mens fibernettet fortsatt skal være operativt og legges ned i bakken for å så kobles på igjen.

Eksempler på arbeid som utføres innen fiber og bredbånd:

  • Spinning av fiberkabler på kraftlinje (PhaseWrap, EarthWrap, AccessWrap og SkyWrap)
  • Montasje av fiberkabler (OPPC, OPGW, FRP etc.)
  • Fiberskjøting
  • Reparasjon og vedlikehold på eksisterende fibernett
  • Omlegging og opprettelse av midlertidig fibernett (beredskapskabel)
  • Tilstandskontroll
  • Kontinuerlig beredskap/påkalling 24/7 hele året