Hvordan unngå å bruke mer byggestrøm enn du må

Flere faktorer tilsier at høye strømpriser kommer til å vedvare – også her i Norge. Og selv om staten har innført strømstøtte, gjelder ikke det for byggestrøm. Er du en byggherre som planlegger å bygge, renovere eller pusse opp hytte eller hus? Være seg som privatperson eller en mindre utbygger? Da er det enkelte ting du bør være bevisst på for å få ned byggestrømforbruket.

For å kutte ned på strømforbruk og -utgifter i byggeperioden bør man først og fremst tenke på hvor mye strøm prosjektet krever, og hvor lenge. Det er klart, du skal ikke gå rundt å bekymre deg for byggestrømmen – den er tross alt en viktig del av byggeprosjektets fremdrift. Men det er fortsatt noen enkle tiltak du kan iverksette for å unngå sløsing av strøm på byggeplassen.

Last ned sjekkliste for byggestrøm »

1. Kartlegg byggefasene og fastslå leieperioden

Når et byggeprosjekt er godt planlagt, er det også enklere å bestille tilkobling og frakobling til riktig tid. Dette kan stadfestes i dialog med entreprenør eller snekker, som kan legge inn bestilling av byggestrømskassen på dine vegne.

Du kan også bestille byggestrømskassen på egen hånd ­– noe som er enkelt og raskt. Da får du i tillegg full kontroll på tidspunkt for tilkobling og frakobling, samt direkte fakturering og oversikt over forbruk.

Så snart byggeprosjektet nærmer seg en sluttdato, er det lurt å bestille frakobling slik at du ikke betaler for leie av byggestrømskassen i flere dager etter avsluttet bruk.

Les mer: Hva koster byggestrømmen i et bolig-, boligfelt- eller hytteprosjekt?

2. Ha god kontroll på byggestrømskassene

Byggestrøm - NettpartnerByggestrømskasser benyttes for å få tilgang på provisorisk, altså midlertidig, strøm. Kall det gjerne en form for sikringsskap med måler, som forsyner byggeprosjektet med strøm.

Byggestrømskassen skal stå maks fem meter fra en mast eller fordelingsskap. Det er ikke garantert at kassen kan plasseres på et sted hvor den er godt skjult for allfarvei og naboer. For å ha kontroll på strømforbruket bør du derfor først og fremst ha oversikt over hvem som har tilgang til strømkassen, og passe på at den er låst når den ikke er under oppsyn. Ja, det er vanligere enn du kanskje tror å «låne» strøm fra andres byggestrømskasser.

Ønsker du økt kontroll er det også mulig å trekke en kabel på 63 ampere fra byggestrømskassen, bort til en hovedfordeling. Denne kan plasseres akkurat der du vil, og er enkel å flytte på ved behov. Slik vil snekkeren også få tilgang på strømmen, akkurat der han befinner seg på prosjektet, og selve byggestrømskassen kan stå låst under bruk.

Husk! Hvis leieperioden starter noen uker før byggestart, kan dette også føre til uønsket tilgang om kassen blir stående lenge på feil sted. I verste fall kan det gå utover økonomien din. Riktig plassering er derfor essensielt for å forhindre misbruk.

3. Vær bevisst på strømforbruket i byggeperioden

Elektriske verktøy og belysning vil ikke være det som trekker mest strøm på en byggeplass – det er det oppvarming og tørking som står for.

Et stadig økende krav, selv på små og private byggeplasser, er at man har en oppvarmet brakke eller tilhenger tilgjengelig for bygningsarbeidere. Spesielt vinterstid, naturligvis. I og med at brakker sjelden er isolerte, tar det typisk fem minutter å varme dem opp. Derfor kan det være greit å skru av varmen når brakka ikke er i bruk om kvelden og natten. Med mindre man liker å fyre for kråka.

Les mer: 3 ting du bør vite om byggestrøm før du bestiller

Utover dette går det mye energi til å tørke betong og støp. For å ikke sløse med energi og spare på strømutgifter, bør man vurdere å utføre tørkeprosesser om natten, eller i perioder der man ser at strømmen er lavest. Videre vil det være gunstig å unngå store effekttopper, hvis mulig. Sist, men ikke minst – husk å skru av alt som ikke skal brukes, spesielt i helger, helligdager, ferieperioder.

Hvor mye byggestrøm trenger jeg?

 


 

Ofte stilte spørsmål om byggestrøm

1. Hva er noen av tiltakene man kan ta for å redusere byggestrømforbruket?

Tiltak inkluderer bruk av energieffektivt utstyr, optimalisering av strømforbruk, og regelmessig vedlikehold av elektrisk utstyr og kabler.

2. Hvorfor er det viktig å redusere byggestrømforbruket?

Å redusere byggestrømforbruket er viktig for å spare kostnader, redusere miljøpåvirkningen og sikre at byggeprosjekter drives mer effektivt.

3. Hvordan kan god planlegging bidra til å redusere byggestrømforbruket?

Riktig planlegging kan bidra til å identifisere effektbehovet på forhånd, sørge for at man har tilstrekkelig kapasitet uten overforbruk og unngå forsinkelser som kan føre til økt strømforbruk.

4. Hva er noen vanlige feil som fører til unødvendig høyt forbruk av byggestrøm?

Vanlige feil inkluderer dårlig vedlikehold av utstyr, feilaktig bruk av elektriske apparater, og mangel på overvåking og styring av strømforbruket på byggeplassen.