
Fall fra stolper og master er en kjent utfordring – ikke bare for energimontører, men også i bygg- og anleggssektoren. Nye og skjerpede sikkerhetskrav og rutiner for oppfølging av HMS-relaterte hendelser skal bidra til at klatreutstyr både brukes riktig og fungerer etter hensikten.
Arbeid i høyden innebærer alltid en viss risiko. I juni 2024 falt en energimontør og brakk beinet etter bruk av stolpeslynge uten pigger på en glatt stolpe. Hendelsen førte til tilsyn fra Arbeidstilsynet og en intern undersøkelse.
Påbud om piggslynge, spesielt utviklet for glatte kompositt- og trestolper, ble raskt innført som et risikoreduserende tiltak. Likevel begynte energimontører å melde inn bekymringer og flere nestenulykker ble rapportert. Det viste seg at utstyrets design hadde svakheter – piggene fikk ikke grep hvis stolpens diameter var for liten.
Fra påbud til kompetanseheving
Sikkerhet i forbindelse med arbeid i høyden er en selvsagt og lovpålagt del av energimontøropplæringen i Nettpartner.
For å styrke energimontørenes kompetanse ytterligere etter sikkerhetshendelsen og nestenulykkene, har Nettpartner nå revidert instruks for klatring i mast og stolpe og samtidig sendt ut nye skjerpede sikkerhetsinstrukser:
- Påbudet om å bruke kun stolpeslynge med pigger er fjernet – energimontørene skal selv vurdere hvilket utstyr som egner seg best, basert på risikonivået i det aktuelle prosjektet.
- Det er innført strengere krav til kompetanse, med økt fokus på styrker og svakheter ved ulike typer klatreutstyr.
- Hyppigere repetisjonsintervaller for klatring, bruk av utstyr og redning/nedfiring – energimontørene skal være godt trente og oppdaterte til enhver tid.
Les mer: Slik tar Nettpartner fagutvikling for erfarne energimontører på alvor
To sikkerhetsbarrierer – alltid
Et viktig prinsipp for arbeid i høyden er kravet om to barrierer:
- Kroppsposisjon og grep
- Fallsikringsutstyr
Når man jobber i høyden og må slippe taket med hendene, skal man være sikret med tau og krok festet i et fast punkt – en livsviktig rutine som nå er presisert ytterligere i både instruksjoner og opplæring.
Tett dialog med leverandører
Etter at svakhetene ved piggslyngen ble avdekket, har Nettpartner vært i dialog med leverandører om forbedringer og utvikling av klatreutstyret.
Det er avgjørende at vi som jobber i bransjen gir tilbakemeldinger, slik at leverandørene kan utvikle tryggere løsninger. Vi vet at andre i bransjen har opplevd lignende utfordringer, og vi håper vår kunnskap kan bidra til forbedringer på tvers av selskapene.
Ved å dele erfaringer åpent, etablere tydelige rutiner og samarbeide aktivt med både leverandører og myndigheter, kan vi heve standarden og forhindre fremtidige ulykker – både for energimontører og andre som jobber i høyden.