fontene i ulike farger i bybildet

Ved bruk av lys og farger kan man oppnå vakre og spennende effekter på skulpturer, vegetasjon og fasader. Med enkle grep og lyssetting kan kommunen løfte stemningen i parker, torg og gågater. Med dagens LED-teknologi kan du også fargesette lyset ved ulike begivenheter.

Lys kan benyttes på uendelige mange måter for å fremheve elementer i kommunene. Forestill deg at parken eller torget blir badet i det lokale fotballagets farger når de spiller kamp. Hva med skiftende regnbuefarger i gatene mens Pride-paraden går? Eller røde, grønne og glitrende toner på lyset når det er julehandel i gågata? Med riktig lys til riktig formål kan du oppnå effekten du ønsker og skape en artig opplevelse for alle!

Last ned sjekkliste: Fra prosjektering og planlegging – til utførelse og drift  av den utslippsfrie byggeplassen

Riktig belysning avhenger av flere faktorer

Skal du få mest mulig effekt ut av belysningen er det flere ting du bør tenke over når du planlegger lysoppsettet:

  • Plassering av armaturet
  • Antall armaturer det er behov for
  • Størrelse og form på objektet som skal belyses
  • Behovet for å lyssette fra flere vinkler, for å unngå at objektet oppfattes endimensjonalt

Blendingsrisikoen til publikum er også et viktig element. Armaturet bør plasseres slik at eventuelt strølys ikke blir oppfattet som blendende eller skjemmende for omgivelsene. Sist, men ikke minst, husk også at snø kan være et problem i Norge.

Derfor er det viktig å tenke nøye gjennom hva slags type lyssetting som vil fungere best. Heldigvis finnes det ulike løsninger man kan ty til for at belysningen skal bli slik man ønsker og at den lever opp til forventningene.

Smal- og bredstrålende armatur

En fin huskeregel for å få best mulig effekt av belysningen er å:

  • velge en smalstrålende armatur for smale objekter
  • velge en bredstrålende armatur til større objekter

Til et høyt, smalt tre eller et monument passer det best med en smalstrålende armatur. Plasser det gjerne nær treet eller monumentet for å dekke mest mulig av objektet. Hvis treet har en bred trekrone, kan en bredstrålende armatur egne seg best, selv om stammen er smal. Da kan den med fordel plasseres litt lenger bort fra treet. Det samme gjelder dersom store objekter skal lyssettes.

Man bør også vurdere type belysning som er i området rundt for å oppnå best mulig effekt. I en park for eksempel, kan det være lurt å ha pullerter på omtrent 1 meters høyde for å belyse gangbanene. Det vil bidra til at strølys fra mer ordinære gatelys ikke reduserer effekten vi ønsker å oppnå.

Les også: 7 tips til effektiv drift og forvaltning av kommunens belysningsanlegg

Lyskastere på master, vegger, på bakken og under vann

Når du plasserer en lyskaster på en mast kan lyset rettes høyere opp på gjenstanden som skal belyses. Nedoverrettet belysning er effektivt for fasader og kan monteres direkte på veggen, gjerne slik at den er beskyttet under et tak.

Bakkearmaturer derimot, gir en helt annen effekt ved å belyse gjenstandene nedenfra (men her gjelder det å huske på snøproblematikken om vinteren). Og skal du i gang med belysning av fontener og vannspeil er undervannsbelysning et naturlig valg.

Forbedret opplevelse med lysstyring og RGB

Med forskjellige armaturer kan du fremheve ulike steder, funksjoner, stemninger og muligheter. Skal du ett steg opp og bruke fargesetting for å forsterke opplevelser, kan du med fordel benytte lysstyring og RGB. Fargesystemet RGB konstruerer alle fargene fra kombinasjonen av røde, grønne og blå farger.

Slik fungerer RGB: Hver farge bruker 8 bits, med heltallsverdier fra 0 til 255. Dette gjør at 256 × 256 × 256 = 16777216 mulige farger.

RGB skaper med andre ord uante muligheter for fargesetting. Lysstyring kan du som regel styre gjennom en app fra telefonen. Her kan du også gi tilgang til betrodde medarbeidere i kommunen, slik at det er mulig for flere å justere og skape stemning når det er behov for det.

Les også: Smarte gatelysanlegg: En mulighet for fremtiden?

Å øke trivselen er en god investering fra kommunen

En kommune har en rekke kostnader og flere budsjetter å forholde seg til ved utbygging eller ombygging av torg. Vi ser at de største prispostene ofte er knyttet til grunnarbeid og steinlegging. Flott granitt eller marmor benyttes gjerne som en utsmykning, i tillegg til at det er mulig å gå på.

Å sette opp monumenter, plante trær og belyse området, er også en stor del av estetikken. Kommunene har gjerne budsjetter for innkjøp av kunstverk, og det å skape stemning med lys kan jo anses som litt av et kunststykke. Det bidrar til å fremheve et godt helhetsuttrykk.

Men, straks planleggingen er i gang begynner budsjettet ofte å se slunkent ut og man går gjerne for den rimeligste løsningen. Spørsmålet er om kommunen kan se sitt snitt til å betale litt mer for utstyret som monteres? En løsning er kan jo være å dekke merkostnadene med kommunens kunstbudsjett. Da åpnes mulighetene for å gi de flotte trærne et lite grønnskjær om kvelden, eller et blått lysskjær i vannet i fontenen. Vi snakker om utsmykning i det offentlige rom, og alle som beveger seg i og rundt det lyssatte området vil nyte godt av det.

Noen gode tips og råd om belysning

Tenk litt utenfor boksen når utomhusarbeider i kommunen planlegges. Den flotte hvite marmoren som ønskes lagt i en park eller på et torg blir enda finere dersom man velger riktig belysning for å fremheve nettopp det elementet.

Den store Rhododendronen i parken blir enda vakrere når den kan fargesettes. Gjerne litt grønt når den ikke blomstrer, mens når den er i full blomst bør kanskje blomsterfargen fremheves? Tenk å kunne gå bortover bryggepromenaden under for eksempel Tall Ships Race arrangementet i Fredrikstad eller Jazzfestivalen i Molde, og annenhver lampe skifter farge. Det ville blitt et enormt stemningsskapende element.

Les også: Er vei- og gatelysanlegg en farlig infrastruktur i landets kommuner?

Uansett hvordan du ønsker å belyse ulike områder er det mange muligheter og kombinasjoner å velge mellom. Rammeavtalepartneren kommunen allerede har vil helt sikkert kunne være med å bidra.

Nettpartner har lang erfaring og bred kompetanse innen utendørsbelysning. Vi kan hjelpe deg med å skape mer god stemning og spenning i kommunen din.

Last ned guide: HMS i anbud - dette bør du se etter

 

Denne artikkelen ble først skrevet av Øyvind Eriksrud, tidligere prosjektleder i Nettpartner, og publisert 16. mai 2023.

Artikkelen ble sist oppdatert av Tor Haakon Totland, prosjektleder i Nettpartner og salgsleder for avdeling Rogaland i juni 2024.