Som energimontør har jeg opplevd det meste av det yrket vårt har å tilby. Hver dag byr på spennende utfordringer og du slutter aldri å lære. Men er det én kampsak som er viktig for meg, er det en trygg og forutsigbar yrkeskarriere for mine kollegaer gjennom gode tariffavtaler.
Selv har jeg vært en del av Nettpartner siden 2007, samt tillitsvalgt og leder for fagforeningsklubben vår i EL og IT Forbundet siden 2012. Dette er den største fagforeningen i selskapet, med cirka 220 medlemmer. Jeg er også valgt inn i forskjellige utvalg gjennom forbundet, som forhandlingsutvalget og leder av entreprenørutvalget.
Som fagforening har vi en viss medbestemmelse på vegne av medlemmene. Det betyr at vi kan påvirke beslutninger. Det må også nevnes at medlemskap i EL og IT ikke kun er for energimontører, men også for de fleste yrkesgrupper i vårt selskap, inkludert lærlinger.
I tillegg er det cirka 25 i Nettpartner som er medlem av fagforeningen NITO.
Hva er en tariffavtale for energimontører?
En tariffavtale er en skriftlig avtale mellom organiserte arbeidstakere og arbeidsgivere om lønns- og arbeidsvilkår. Tariffavtalen regulerer blant annet arbeidstakers arbeidstid, lønn og tillegg. Dette gir forutsigbarhet for begge parter.
Tariffavtalen sier mye om arbeidstid, hva du kan og ikke kan bli pålagt, og kompensasjon for arbeid utenom normal arbeidstid. Avtalen regulerer selvsagt mye mer enn dette, som det er nyttig å sette seg inn i. Energioverenskomsten, som tariffavtalen heter, ligger lett tilgjengelig på nett.
Selskaper uten tariffavtale har ikke slike forpliktende regler, noe som enkelt kan føre til interne diskusjoner, hvor arbeidstaker selv må kjempe sin sak.
Som organisert, og under en tariffavtale, vil man også i en eventuell tvist få støtte og hjelp fra fagforeningen.
Les også: Fremtiden er elektrisk: Nye muligheter for energimontører
Nye tarifforhandlinger i 2024
Nettpartner AS er en av Norges største entreprenør innen elektrisk infrastruktur med hovedkontor på Lysaker og 16 lokasjoner fra nord til sør. |
Tariffavtalen forhandler annethvert år. Dette for å kontinuerlig forbedre tariffavtalen ytterligere. I perioden mellom forhandlingene er det en såkalt «fredsplikt», hvor vi fagorganiserte kan forhandle diverse avtaler i selskapet, uten mulighet for streik eller andre reaksjoner.
I vårt yrke generelt og vår tariffavtale i fagforeningen El og IT spesielt, har det sjelden vært streik. Faktisk så kan jeg ikke huske sist vi var i streik, men det betyr ikke at det ikke har vært utfordrende enkelte år.
Alle tillitsvalgte i Norge var med på å utarbeide krav til tariffavtalen vår, som ble forhandlet våren 2024.
Hvis man forhandler på en tariffavtale og partene ikke blir enige, går forhandlingene inn til riksmeglingsmannen. Som oftest blir man enige der – hvis ikke går det til streik. Når man går så langt som til streik så er det på punkter som er spesielt viktige for arbeidstakere, som for eksempel lønns- og arbeidsvilkår.
Å «gi lønn etter tariff» er ikke det samme som å ha en tariffavtale
Enkelte arbeidsplasser bedyrer at de «gir lønn etter tariff». Altså at de ansatte vil få samme lønn som i tariffavtalen for tarifferte bedrifter. Det er selvfølgelig positivt at arbeidstakere får lønn på lik linje med andre i samme yrkesgruppe, men det er likevel viktig å være klar over at å følge tariff ikke er det samme som å ha signert en tariffavtale. For selv om bedriften følger tariff, er de ikke bundet av vilkårene i tariffavtalen.
Det betyr at det fortsatt kan oppstå uenigheter rundt arbeidstid, tillegg og lønn samt andre rettigheter.
Les også: Slik tar Nettpartner fagutvikling for erfarne energimontører på alvor
Hva har tariffavtalen å si for pensjonen din?
I det private næringsliv har du kun krav på avtalefestet pensjon (AFP), dersom en tariffavtale er på plass.
Som en erfaren energimontør har jeg forståelse for at det kan være fort gjort å hoppe inn i en arbeidsstilling uten en tariffavtale som grunnlag. Men etter flere år i arbeidslivet ville jeg selv aldri turt det.
Nå vet jeg også hvor viktig det er å tenke på pensjonen sin, allerede som ung. Den offentlige pensjonen blir svekkes for hvert år som går – og det er de unge som får svi for dette. Hvis du går inn i et privat selskap uten AFP-ordning sparer du ikke opp særlig mye til egen pensjon – og må gjøre dette på egenhånd.
Oppdragsgivere og deres valg å drive seriøst
Som tillitsvalgt gjennom mange år har jeg sett ulike skrekkeksempler på selskaper som opererer uten tariffavtale. I flere tilfeller får du blant annet ikke de samme sikre arbeidsvilkårene eller kompensasjon for ulike tillegg som man har i en tariffavtale.
Et ønske jeg har som tillitsvalgt er at oppdragsgiverne bransjen vår blir mer opptatt av å ha selskap som man vet har dette i orden. Med en tariffavtale som grunnlag vet man at ansatte som arbeider på deres anlegg, linjer, stasjoner og lignende har sikre lønns- og arbeidsvilkår.
Enkelte oppdragsgivere stiller faktisk krav om tariffavtale i sine anbudskriterier, men dette er ikke kommet inn i den bransjen vi er i dessverre. Håpet er at man en dag kommer dit for å sikre et seriøst arbeidsliv.