Energimontørlærling Adrian Hanstad klatrer i stolpe

28.-29. november er det duket for NM for energimontørlærlinger på X Meeting Point, på Hellerudsletta i Oslo. Adrian Hanstad, fra Nettpartner Troms, er en av 20 kvalifiserte som skal konkurrere om å bli Norges beste energimontørlærling 2023.

NM for energimontørlærlinger arrangeres annethvert år i regi av REN, i forbindelse med Nettverksuken. Alle lærlinger opp til 22 år kan delta i kvalifiseringsrunden. Den består av en teoretisk eksamen med 40 spørsmål om blant annet forskrifter og kompetanse – som for øvrig gjennomføres uten lærlingsansvarlig eller internett som hjelpemidler.

I år deltok omtrent 60 energimontørlærlinger i kvalifiseringen, der de 20 beste ble valgt ut til å være med i den siste og avgjørende delen av mesterskapet. Adrian Hanstad fra Nettpartner Troms er blant dem som nå skal teste sin kunnskap i praksis – noe han har stor tro på vil gå bra:

– Det er første gang jeg er med på noe slikt og jeg er kjempeglad for at jeg får muligheten! Kjenner meg veldig klar for det og tror det kommer til å gå helt fint. Det blir også gøy å få snakke med andre lærlinger og se hvilke teknikker de bruker, forteller en spent Hanstad.

Vinneren av NM-et vil premieres med et reisegavekort på 10 000 kr, verktøy og utstyr, og naturligvis heder og ære.

– Og snacks, flirer Hanstad lurt.

Last ned gratis e-bok: Elektrifisering og energieffektivisering i det grønne  skiftet

Oppgaver og kriterier

I løpet av Nettverksuken skal lærlingene gjennom ulike grener og øvelser som tilsvarer oppgaver de vil møte på i hverdagen som energimontør. Det inkluderer blant annet oppdrag som går på:

  • feilsøking
  • redning av person i stolpe (nedfiring)
  • høyspent endeavslutning
  • lavspent AUS-arbeid

Deltakerne blir vurdert på forskjellige kriterier, avhengig av hvilken oppgave de utfører. De aller viktigste er:

  • tidsbruk
  • kvalitet
  • kompetanse
  • sikkerhet

Tidsbruk blir vektet mest i de fleste oppgavene, i tillegg til kvalitet og kompetanse. Sikkerhet og generell HMS-forståelse vektlegges primært i forbindelse med nedfiring.

Les også: Livet som energimontørlærling i Nettpartner

Reisen til lærlingplassen og NM-et

Adrian Hanstad - NettpartnerAdrian gikk elektrolinjen på Bardufoss VGS da prosjektleder i Nettpartner, Ole Fredrik Eriksen, besøkte skolen og holdt et foredrag om energimontørfaget. Det skulle vise seg å bli avgjørende for videre valg av studier:

Jeg hadde jo hørt litt om det, men ikke bestemt meg enda. Når Ole Fredrik viste og fortalte om mulighetene i Nettpartner var det ingen tvil om at det var det jeg skulle bli, sier Hanstad.

Deretter fulgte en to ukers utplassering i Nettpartner på Bardufoss. Det resulterte i at Adrian nå har vært lærling i Nettpartner i ett og et halvt år og fått bryne seg på nye utfordringer, der linjestrekking og AUS-arbeid fort har blitt favoritter.

Prosjektleder Eriksen berømmer fremdriften hans og er ikke overrasket over at Adrian kvalifiserte seg til NM-et:

Han har utviklet seg enormt raskt og er den eneste lærlingen med klasse 3 AUS-kompetanse. Han er allerede et verdifullt medlem av mannskapet i Troms og jeg har ingen tvil om at han kommer til å gjøre det veldig bra i mesterskapet, skryter Eriksen.

Nå gjenstår det å gjennomføre et kurs vinteren 2023 før han er ferdig utdannet energimontør.

Vil du også jobbe som lærling i Nettpartner? Les mer, og søk her!

God støtte fra teamet

Prosjektleder Eriksen har selv deltatt i et slikt NM og hjelper gjerne til i innspurten mot konkurransen:

Jeg deler selvfølgelig min kunnskap og mine beste tips og råd før han drar. Også sørger vi for at han får riktig utstyr med seg slik at han er godt rustet til å utføre oppgavene best mulig, forteller Eriksen.

Utover dette har Nettpartner tilrettelagt for at teoretisk eksamen kunne tas i arbeidstiden samt stilt med sensor. Nettpartner dekker også kostnader i forbindelse med utflygning, mens REN sponser overnatting og inngangskostnad for deltakerne.

Vi ønsker Adrian masse lykke til i NM-et og krysser fingrene for gull!

Last ned gratis e-bok Det grønne skiftet