Byggeplass i solnedgang med portrett av Per Åge Nymann over et sitat "med dagens tempo vil det ta omtrent 200 år å elektrifisere hele maskinparken."

Utslippsfrie byggeplasser har vært et sentralt tema de siste årene, med mål om å redusere klimagassutslippene og fremme grønn innovasjon. I 2021 skrev vi i Nettpartner vår første fagartikkel om dette temaet, hvor vi utforsket utfordringene og mulighetene knyttet til å realisere utslippsfrie byggeplasser innen 2025. Nå, tre år senere, ser vi nærmere på hva som har skjedd siden den gang, hvilke fremskritt som er gjort, og hvilke utfordringer som fortsatt gjenstår.

Hva har skjedd innen utslippsfrie byggeplasser de siste tre årene?

I løpet av de siste tre årene har vi sett en betydelig utvikling innen utslippsfrie bygge- og anleggsplasser i Norge. Tidligere ble anleggsmaskiner ofte bygget om for å møte kravene til utslippsfri drift, men i dag har vi en økende mengde serieproduserte elektriske anleggsmaskiner som kan leveres direkte fra produsentene. Likevel er vi fremdeles et stykke unna målet. Flere aktører sitter på gjerdet og venter på å se om investeringene i utslippsfritt utstyr vil lønne seg økonomisk. For ja; det grønne skiftet er kostbart. Men det er også en utgift vi er nødt til å ta hvis vi skal kunne skape reell endring.

Les mer: Fra fossilfri til utslippsfri bygg- og anleggsplass innen 2025 – er du klar?

Utfordringer knyttet til maskinparken og effektbehov

Siden 2019 har det blitt registrert 590 elektriske anleggsmaskiner i Norge, og en stor brems i utviklingen av utslippsfrie byggeplasser har utvilsomt vært den begrensede tilgjengeligheten av egnet utstyr. For eksempel har elektriske gravemaskiner over 8 tonn økt fra noen få enheter i 2019 til 333 maskiner i 2024, men det utgjør fortsatt en liten del av de totalt 18 000 gravemaskiner i Norge.

Målet er 80% elektriske gravemaskiner innen 2030, men med dagens tempo vil det ta omtrent 200 år å elektrifisere hele maskinparken.

RENblad Nr. 4119 – Versjon 1.0

Tilknytning av bygge- og anleggsplasser i HS distribusjonsnett

RENbladet beskriver krav til HS tilknytning av bygge- og anleggsplasser i distribusjonsnettet. Denne følger prinsippene i standarden NEK 399 Tilknytningspunkt for elanlegg og ekomnett.

Effektbehovet på norske byggeplasser har økt betydelig, noe som krever bedre tilrettelegging fra nettselskapene. En stor utfordring har vært å sikre at byggeplasser får tilkobling til strømnettet i tide.

I samarbeid med bransjen har REN utviklet RENblad 4119, som gir klarere retningslinjer for tilkobling og drift av midlertidige (provisoriske) anlegg på bygge- og anleggsplasser. Hovedutfordringene nå ligger i behandlingstiden og å sikre at nettselskapene leverer korrekt informasjon og dokumentasjon.

I tillegg er det avgjørende at det foreslåtte grensesnittet mellom nettselskapene og utbyggere følges. Nettselskapene bør fortsatt eie og drifte ledning og kabel frem til nettstasjonen. Med riktig grensesnitt mot nettselskapene kommer vi inn på hurtigsporet til NVE, det medfører en kortere saksbehandlingstid på inntil tre måneder.

En kombinasjon av energikilder må til

For å møte de økende effektkravene har det vært nødvendig å kombinere flere energikilder som lavspent, høyspent, batterier og til dels hydrogen. Det er spesielt viktig å utnytte batterier for å jevne ut effektbehovet ved «peak-tider», som når flere maskiner skal lades samtidig.

Erfaringer fra flere av våre og bransjens prosjekter, som damprosjektet til Eviny og Mesta, viser at kombinasjonsløsninger med batterier og høyspent gir fleksibilitet i driften og kan redusere behovet for store midlertidige nettanlegg.

Det ser vi også i «Miljøgata» i Gran Sentrum på Hadeland, hvor én av våre nettstasjoner sørger for strøm til riktig tid. Batteriene lades fra provstrømanlegget til Nettpartner, og kjøres ut til maskinene når de skal lades. Flytting av gravemaskiner er svært effektkrevende. Derfor er det viktig at maskinen kan stå i ro og heller kjøre ut batteriene.

Miljøgata - utslippsfri byggeplass

Foto: Nettpartner. Tenning

Storby-kommunenes avgjørende rolle

Landets storbykommuner som Oslo, Trondheim og Stavanger har vært en viktig pådriver for utslippsfrie byggeplasser og har satt ambisiøse mål om at alle kommunale byggeplasser skal være utslippsfrie innen 2025. Videre har kommunene som mål at hele bygge- og anleggsnæringen i Oslo skal være utslippsfri innen 2030. Dette krever betydelig omstilling både i offentlig og privat sektor.

For å fremme utviklingen har blant annet Oslo kommune brukt sin innkjøpsmakt til å stille krav om nullutslippsteknologi for kjøretøy og maskiner som benyttes i kommunale prosjekter, samt utformet klima- og miljøkrav som fokuserer på direkte utslipp.

Når andre store aktører som Statens Vegvesen og Bane NOR også stiller sterkere krav, skaper det tydelige insentiver for å jobbe utslippsfritt.

Last ned sjekkliste: Fra prosjektering og planlegging – til utførelse og drift  av den utslippsfrie byggeplassen

Hvordan er veien fremover?

Utviklingen av utslippsfrie byggeplasser har gått saktere enn forventet, men det er gjort betydelige fremskritt de siste fem årene. Med økende tilgjengelighet av egnet utstyr, kombinert med regulatoriske tilpasninger og innovative energiløsninger, er bransjen på vei mot en grønnere fremtid. Likevel er det viktig å ha realistiske mål og tilstrekkelig politisk støtte for å oppnå en utslippsfri bygge- og anleggssektor innen 2030.

På oppdrag fra Klima- og miljødepartementet har Miljødirektoratet utredet et krav om nullutslipp og fossilfrie bygge- og anleggsplasser i offentlige anskaffelser. I utredningen vurderes hvordan slike krav kan utformes på en måte som er forenlig med gjeldende regelverk for offentlige anskaffelser, samt hvordan de kan integreres uten å skape konflikter med eksisterende krav.

Utslippsfrie byggeplasser + Nettpartner = sant

I Nettpartner jobber vi aktivt med å realisere utslippsfrie byggeplasser gjennom en rekke tiltak og konsepter. Som en ledende elkraftentreprenør i Norge, tilbyr vi løsninger som omfatter hele prosessen fra prosjektering til gjennomføring. Her er noen av de viktigste tiltakene vi implementerer:

1. Samfunnsansvar og innovasjon

Vi er involvert i forsknings- og utviklings- prosjekter som fremmer nye energiløsninger og teknologier. Vi samarbeider med offentlige byggherrer som Bane NOR og Statens Vegvesen for å etablere og følge opp det statlige målet om utslippsfrie byggeplasser.

2. Tilpassede løsninger

Hver byggeplass er unik, og vi utvikler skreddersydde løsninger for å møte spesifikke behov. Dette inkluderer planlegging av elektrifisering fra start, valg av ladbare maskiner, og tilpassing av kabelløsninger på stedet.

3. Muliggjør bruk av elektriske maskiner

Vi samarbeider med leverandører som Ramirent for å øke tilgangen på elektriske anleggsmaskiner. Vi tilbyr også støtte i planleggingen av strømbehovet og lading av disse maskinene, som er avgjørende for en utslippsfri drift. Som elkraftentreprenør har vi også Driftsledere og Ledere for sikkerhet som er nødvendig ved arbeid i eller ved høyspenningsanlegg.

4. Elektrisk infrastruktur

Vi sørger for at byggeplasser får tilstrekkelig strømforsyning ved å bruke modulbaserte trafokiosker og provisoriske høyspentanlegg. Dette sikrer kontinuerlig tilgang til nødvendig effekt for elektriske maskiner og utstyr. Ved utgangen av 2023 var 40 av våre provisoriske høyspentanlegg aktive på bygg- og anleggsplasser rundt omkring i Norge.

Les mer om våre leveranser innen utslippsfrie bygg- og anleggsplasser her.

Last ned gratis sjekkliste: UTSLIPPSFRI BYGGEPLASS